اسپاسم مثانه ممکن است ناشی از فعالیت بیش از حد مثانه باشد که به احساس تمایل به ادرارکردن منجر میشود. همچنین ممکن است ناشی از عفونت مجاری ادراری یا سیستیت بینابینی، یک وضعیت دردناک مثانه، باشد. داروهایی برای کاهش اسپاسم وجود دارند.
این مشکلات هم در مردان و هم در زنان دیده می شود.اما درصد بیشتری از این درد سراغ بانوان می آید و برای درمان آن نیز راه های مختلفی مانند تزریقات بانوان در منزل وجود دارد که در ادامه این مقاله بررسی می شود.
علائم اسپاسم مثانه
اسپاسم مثانه یک وضعیت ناخواسته است که میتواند منجر به مشکلاتی مانند میل به ادرار کردن فوری، نشت ادرار یا بی اختیاری ادرار شود. این وضعیت به ویژه به انقباضات غیرارادی عضلهای که مثانه را کنترل میکنند، به نام عضله دترسور، اشاره میکند. علاوه بر این، اسپاسم مثانه میتواند باعث ایجاد احساس گرفتگی ناراحتکننده یا دردناک در مثانه شود، که منجر به میل به ادرار نمی شود.
ویژگی های مشترک و علائم همراه اسپاسم مثانه
علائمی که می تواند با اسپاسم مثانه همراه باشد عبارتند از:
فوریت های ادراری
تکرر ادرار
نشت ادرار
بی اختیاری ادرار
بی اختیاری ادراری در شب
درد یا ناراحتی
بی حسی، گزگز یا ضعف در پاها
خون در ادرار
اسپاسم مثانه یا تشنج مثانه، یک حالت نامطلوب است که در آن عضلات مثانه بهطور ناخواسته و بیکنترل انقباض میکنند، بهطوری که افراد مبتلا به این حالت نمیتوانند به درستی کنترل دستکاری و تخلیه مثانه را انجام دهند. برخی از ویژگیهای مشترک و علائم همراه با اسپاسم مثانه عبارتاند از:
1. نیاز فوری به ادرار کردن (اضطراب ادراری): افراد مبتلا به اسپاسم مثانه ممکن است نیاز فوری به ادرارکردن را تجربه کنند و نمیتوانند ادرار را در مدت طولانی نگه دارند.
2. ادرار ناقص: هنگامی که اسپاسم مثانه رخ میدهد، ادرار بهطور ناقص و به شکل پیوسته و قطرهای تخلیه میشود.
3. ادرار بیرویه: افراد مبتلا به اسپاسم مثانه ممکن است نتوانند کنترل کنند که زمانی که ادرار به مثانه رسیده، تخلیه آن را به تعویق بیندازند و بهطور ناخواسته و بیکنترل ادرار تخلیه شود.
4. تکرار ادرارکردن: افراد مبتلا به اسپاسم مثانه ممکن است به طور مکرر و در فواصل زمانی کوتاه ادرار کنند.
5. بلاتکلیفی در تخلیه مثانه: نمیتوانند بهطور کامل مثانه خود را تخلیه کنند و احساس دارند که هنوز مقداری ادرار در مثانه باقی مانده است.
6. احساس درد و سوزش: برخی افراد ممکن است در طول اسپاسم مثانه احساس درد، سوزش یا تنگی در منطقه مثانه داشته باشند.
علل اسپاسم مثانه
علل اسپاسم مثانه دلایل بسیار زیادی می تواند داشته باشد که بنابر شایع بودن آنها دسته بندی می شوند.
علل اسپاسم مثانه ممکن است به عوامل مختلفی برگردد. در ادامه برخی از علل رایج این حالت را بررسی میکنیم:
1. التهاب مثانه (سیستاییت): التهاب مثانه میتواند باعث تحریک عصبها و ایجاد اسپاسم در عضلات مثانه شود. این التهاب میتواند ناشی از عفونتهای باکتریایی یا ویروسی باشد.
2. اختلالات نورولوژیک: برخی از اختلالات نورولوژیک مانند التهاب عصب مثانه (سیستیت عصبی)، تروما یا آسیب به نخاعی، اختلالات عصب پیریفرال (مانند اسکلروز چندگانه و بیماری پارکینسون) و سایر اختلالات عصبی میتوانند علت اسپاسم مثانه باشند.
3. تنگی ادراری: تنگی در مسیر جریان ادرار (مانند سنگ مثانه یا ادرارسنجی) میتواند باعث تحریک و تشنج عضلات مثانه شود.
4. استفاده از مواد تحریک کننده: مصرف مواد تحریک کننده مانند الکل، قهوه، نیکوتین و مواد مخدر میتواند عضلات مثانه را تحریک کرده و اسپاسم مثانه را ایجاد کند.
5. استرس و اضطراب: استرس و اضطراب میتوانند عامل تحریکی برای عضلات مثانه باشند و باعث اسپاسم شوند.
6. عوامل عصبی دیگر: برخی از عوامل عصبی دیگر مانند تشدید درد، اختلالات مزمن در حباب رحم، عفونتهای ادراری مکرر، عوامل هورمونی و داروها میتوانند نقشی در ایجاد اسپاسم مثانه داشته باشند.
تشخیص و درمان اسپاسم مثانه به عوامل
اساسی و همراهی که با آن همراه است، بستگی دارد. بهتر است با پزشک متخصص ادراری برای تشخیص دقیق و انتخاب درمان مناسب مشورت کنید.
درمان و تسکین اسپاسم مثانه
افرادی که مشکوک به آسیب نخاعی یا بی اختیاری یا هماچوری جدید هستند باید فورا به پزشک مراجعه کنند. در موارد شدیدتر، برخی از درمان های خانگی در دسترس هستند. با این حال، در صورت افزایش یا تداوم اسپاسم، افراد باید زودتر به پزشک مراجعه کنند.
تغییرات سبک زندگی: تمرین مثانه، از جمله ادرار منظم و تغییر در مصرف مایعات، می تواند به مثانه بیش فعال و بی اختیاری کمک کند. تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن، ترک سیگار و جلوگیری از یبوست می تواند به مثانه بیش فعال و سنگ های ادراری کمک کند.
تمرینهای تنفس عمیق: تنفس عمیق و آرام میتواند به کاهش تنش عضلات مثانه کمک کند. تمرین تنفس عمیق را در طول روز انجام دهید.
آبداغ و کمکننده تحریک: حمام گرم یا استفاده از دستمال گرم به صورت محلی روی منطقه مثانه میتواند به تسکین اسپاسم و درد کمک کند.