گرمازدگی یا همچنین شناخته شده به عنوان ضربه حرارتی، یک وضعیت جدی است که ناشی از افزایش ناطقه داخلی بدن در پاسخ به مواجهه با شرایط گرمای بیش از حد است. در صورتی که بدن نتواند دما را به طور موثر کنترل کند، دمای بدن به سطح خطرناک بالا میرسد و به عملکرد عادی بدن آسیب میزند.یکی از راه های درمان خانگی گرمازدگی تزریق سرم در منزل است.سرم تراپی از راه های جبران مایعات از دست رفته بدن است.
عواملی که میتوانند به گرمازدگی منجر شوند عبارتند از:
– درجه حرارت بیش از حد بالا در هوا
– رطوبت بالا
– فعالیت بدنی شدید در هوای گرم
– نگهداری در محیطهای بسته و بدون تهویه کافی
– بیماریها یا داروها که باعث تشدید وضعیت گرمازدگی میشوند
علایم گرمازدگی شامل احساس خستگی شدید، تشنگی شدید، تعریق بیش از حد، سردرد شدید، سرگیجه، تهوع و استفراغ، عضلات خسته و ناراحتی عمومی است. در صورتی که گرمازدگی به شدت پیشرفت کند، ممکن است به وضعیت خطرناکی که شامل تشنج، کمبود آگاهی، ضعف عضلانی، تنفس سریع و ضعیف و حتی فلج بدن میشود، منجر شود.
در صورت مشاهده علایم گرمازدگی، باید فوراً اقدامات اولیه از جمله منتقل کردن فرد به یک محیط خنک، مصرف مایعات، خنک کردن بدن و حتی تماس با پزشک را انجام داد تا وضعیت فوراً مورد بررسی و درمان قرار گیرد.
اقدامات فوری پزشکی جهت گرمازدگی
خطرناک ترین نوع گرمازدگی گرمازدگی است به نام سکته گرمایی که حتی می تواند کشنده باشد. انواع دیگر گرمازدگی در صورت عدم درمان مناسب می تواند منجر به سکته شود. این بیماری زمانی رخ می دهد که دمای بدن از 40 درجه بالاتر می رود و اولین علامت آن غش است.
هنگام مشاهده علایم گرمازدگی در فرد، اقدامات فوری پزشکی زیر را میتوان انجام داد:
1. فوراً فرد را به یک محیط خنک منتقل کنید، مانند سایه یا یک اتاق با کولر.
2. فرد را دراز کنید و قسمتهایی از لباس را که میتوانید بردارید تا بدن را خنک کنید.
3. فرد را تشویق کنید تا مایعات بیشتری بنوشد. بهتر است از آب، آبنبات، نوشابههای الکترولیتی یا محلولهای آبنارنج استفاده شود.
4. بر روی بخشهای داغ بدن، مانند گردن و بیضیها، پارچههای سرد و مرطوب قرار دهید و آنها را تعویض کنید.
5. استفاده از فن یا تهویهگر برای جریان هوای خنک در محیط کمک کننده است.
6. در صورت وجود علائم شدید، مانند تشنج، بیخودی، نارسایی تنفسی و فلج، بلافاصله خدمات اورژانس را به شماره محلی تماس بگیرید و اطلاع دهید که شخص گرمازده است.
مهم است تا به دقت به علائم و وضعیت فرد توجه کنید. گرمازدگی میتواند وضعیت خطرناکی باشد و به مشکلات جدی مانند اختلالات قلبی و عصبی منجر شود.
روشهای درمان فوری گرمازدگی در خانه
درمان فوری گرمازدگی در خانه میتواند شامل تدابیر زیر باشد:
1. انتقال به محیط خنک: فوراً فرد را به محیط خنکی منتقل کنید، مانند اتاق با کولر یا اتاقی که دارای تهویه خوب باشد. در صورت امکان، از فن یا تهویهگر استفاده کنید تا جریان هوای خنکتری فراهم شود.
2. خنک کردن بدن: برای خنک کردن بدن فرد میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
– استفاده از پوشاک سبک و تنفسپذیر. لباسهای نازک و تنفسپذیر را ترجیح دهید و از لباسهای گرم و ضخیم خودداری کنید.
– قرار دادن پارچههای مرطوب یا یخچال شده بر روی بخشهای داغ بدن، مانند گردن، بیضیها، دستها و پاها.
– استفاده از دستمال یا سرپیچ برای خنک کردن جسم. دستمال را در آب سرد آغشته کنید و بر روی صورت و بدن فرد بگذارید.
– آبخوری آب یا مایعات الکترولیتی مانند آبنارنج، آبنبات، نوشیدنیهای اسپرت و محلولهای آب و الکترولیت برای جبران مایعات از دست رفته در اثر تعریق.
3. استراحت دادن به فرد: به فرد آرامش بدهید و اجازه دهید بخوابد یا استراحت کند. درمان گرمازدگی نیازمند استراحت و کاهش فعالیت بدنی است.
4. مصرف مایعات: فرد را تشویق کنید تا مقدار زیادی مایعات بنوشد. آب، نوشیدنیهای الکترولیتی، آبنارنج، آبنبات، شربتهای الکتر
ولیتی و محلولهای آب و الکترولیت میتوانند برای جبران مایعات از دست رفته ناشی از تعریق مفید باشند.
5. بررسی علائم شدید: در صورت وجود علائم شدید گرمازدگی مانند تشنج، نارسایی تنفسی، بیخودی و فلج، باید فوراً به خدمات اورژانس محلی تماس بگیرید و اطلاع دهید که فرد گرمازده است.
مهم است تا به علائم فرد توجه کنید و در صورت عدم بهبود و شدت علائم، به پزشک مراجعه کنید یا تماس حاصل کنید. گرمازدگی میتواند وضعیت جدی و خطرناکی باشد و نیاز به مراقبت پزشکی حرفهای داشته باشد.