دیابت یکی از بیماری های شایعی است که در ایران مردم با آن درگیر هستند، در دیابت نوع دوم، توانایی بدن برای تولید انسولین که یک هورمون برای کنترل قند خون است کاهش می یابد.برای همین تعدادی از افراد دیابتی مجبور به تزریق انسولین می شوند.اما واقعا تزریق انسولین نیاز است ؟ چه زمانی باید انسولین تزریق شود؟ مزایای تزریق انسولین چیست ؟ خدمات پرستاری در منزل برای دیابتی ها چیست ؟
انسولین چیست ؟
انسولین های معمولی یا همان رگولار که برای انسان تزریق می شوند، یک داروی پر مصرف و بدون نسخه است که می توانید از داروخانه ها تهییه کنید.این دارو توسط پزشک برای جلوگیری از عوارض افزایش قند موجود در خون تجویز می شود.
محلول تزریقی انسولین رگولار (انسانی) کوتاه اثر است و ممکن است همراه با انسولین های متوسط یا طولانی اثر مصرف شود. محلول را به صورت زیر جلدی (زیر پوست) تزریق می شود.انسولین یک دارو برای کاهش سطح گلوکز(قند خون) است.این ماده که در بدن نیز تولید می شود کمک می کند تا گلوکز وارد سلول های بدن شود و بدن از این قند برای مصرف سلول های خود استفاده کند.
در نتیجه کاهش انسولین در بدن می تواند باعث افزایش قند موجود در خون شود و به سلول های بدن نرسد.اگر دیابت نوع 2 دارید، انسولین منظم (انسولین) نیز ممکن است همراه با سایر گروههای داروهای خوراکی دیابت برای کمک به کنترل قند خون استفاده شود.شما می توانید از تزریق سرم در منزل نیز برای کنترل دیابت خود کمک بگیرید.
نحوه فعالیت انسولین
انسولین های انسانی در دسته دارویی انسولین قرار می گیرند.یک دسته دارویی که علمکرد آنها شبیه به همدیگر است.بدن در سلول های خاصی هورمونی می ساز به اسم انسولین.این هورمون با اثر بر گیرنده های موجود بر سلول های بدن کمک می کند تا قند خون (گلوکز) وارد بدن شود.سلول های شما از این قند برای دریافت انرژی و انجام تمامی فعالیت خود استفاده میکند.
ما دو نوع دیابت داریم که در نوع 1 آن بدن شما نمی تواند انسولین بسازد و اگر نوع شایع آن یعنی نوع 2 آن را دارید بدن نمی تواند به درستی و یا به اندازه کافی انسولین بسازد. بدون انسولین کافی، قند در جریان خون شما باقی می ماند و باعث افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) می شود.
انسولین رگولار(انسانی) یک انسولین کوتاه اثر و ساخته دست بشر است که شبیه به انسولین ساخته شده توسط پانکراس شما است. انسولین بدن شما را در پاسخ به غذا کپی می کند. این انسولین اضافی به کنترل قند خون و جلوگیری از عوارض دیابت کمک می کند.این انسولین برای درمان زخم بستر در منزل و برای فارادی دیابتی دارای زخم های دیابتی بسیار پر اهمیت هستند.
فواید تزریق انسولین
انسولین داروی قوی تری برای کاهش سطح گلوکز خون است و می تواند در موارد زیر کمک کند:
کاهش اثرات علائم قند خون بالا، مانند خستگی و نیاز مکرر به ادرار کردن
کاهش خطر ابتلا به عوارض دیابت
کاهش فشار روی پانکراس برای تولید انسولین
عوارض شایع انسولین
اما در کنار این موارد تزریق انسولین می تواند مضراتی داشته باشد :
انسولین رگولار(انسانی) می تواند عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد کند. فهرست زیر حاوی برخی از عوارض جانبی کلیدی است که ممکن است در هنگام مصرف انسولین منظم (انسانی) رخ دهد. این لیست شامل تمام عوارض جانبی احتمالی نمی شود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی انسولین رگولار (انسانی)، یا نکاتی در مورد نحوه مقابله با یک عارضه جانبی نگران کننده، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی رایج تر
عوارض جانبی رایج تری که با انسولین رگولار (انسانی) رخ می دهد عبارتند از:
تورم دست ها و پاهای شما
افزایش وزن
قند خون پایین (هیپوگلیسمی). این باید درمان شود.
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
تعریق
سرگیجه یا سبکی سر
لرزش
گرسنگی
ضربان قلب سریع
سوزن سوزن شدن در دست ها، پاها، لب ها یا زبان
مشکل در تمرکز یا سردرگمی
تاری دید
لکنت زبان
اضطراب، تحریک پذیری یا تغییرات خلقی
واکنش محل تزریق. اگر به واکنش های پوستی ادامه می دهید یا جدی هستند، با پزشک خود صحبت کنید. انسولین را به پوستی که قرمز، متورم یا خارش دارد تزریق نکنید.
علائم در محل تزریق می تواند شامل موارد زیر باشد:
سرخی
تورم
خارش
تغییرات پوستی در محل تزریق (لیپودیستروفی). برای کمک به کاهش احتمال ایجاد این تغییرات پوستی، محل تزریق انسولین را روی پوست خود تغییر دهید (چرخش). اگر این تغییرات پوستی دارید، انسولین را به این نوع پوست تزریق نکنید. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
کوچک شدن یا ضخیم شدن پوست در محل های تزریق
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر آنها شدیدتر هستند یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
اما در برخورد با هرکدام از عوارض شدیدی که انسولین می تواند داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض شدید آن دور بمانید.عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
افت شدید قند خون علائم عبارتند از:
تغییرات خلقی، مانند تحریک پذیری،
بی حوصلگی،
عصبانیت،
لجبازی، یا غمگینی گیجی، از جمله هذیان سبکی سر یا سرگیجه خواب آلودگی تاری یا اختلال بینایی سوزن سوزن شدن یا بی حسی در لب یا زبان سردرد ضعف یا خستگی عدم هماهنگی کابوس دیدن یا گریه کردن در خواب تشنج از دست دادن هوشیاری
پتاسیم خون پایین (هیپوکالمی) علائم عبارتند از:
خستگی ضعف گرفتگی عضلات
یبوست
مشکلات تنفسی (در مرحله شدید بدون توجه پزشکی)
مشکلات ریتم قلب (در مرحله شدید بدون توجه پزشکی)
واکنش آلرژیک جدی. علائم عبارتند از:
راش در سراسر بدن شما
مشکل در تنفس ضربان قلب سریع
تعریق
احساس ضعف تورم دست ها و پاهای شما
نارسایی قلبی. علائم عبارتند از: تنگی نفس
تورم مچ پا
یا پاهای شما افزایش وزن ناگهانی داشته باشند.
انسولین رگولار (انسانی) ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد
اما معمولا هر دارویی می تواند با تعدادی دارو تداخل داشته باشد و واکنش های نا خواسته داشته باشد.مثلا تعدادی از دارو ها می تواد اثرات همدیگر را افزایش داده و یا سرعت اثرات را بیشتر کنند.در زیر لیستی از داروهایی که می توانند با انسولین رگولار (انسانی) تداخل داشته باشند، آورده شده است. این لیست شامل تمام داروهایی که ممکن است با انسولین رگولار (انسان) تداخل داشته باشند، نمی باشد.
قبل از مصرف دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید و از داروهایی که مصرف می کنید، خبردار کنید.همچنین در مورد تمام ویتامین ها و مکمل هایی که شاید فکر می کنید اثری ندارد نیز به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف این داروهای فشار خون همراه با انسولین رگولار (انسانی) ممکن است باعث کاهش بسیار قند خون شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
انالاپریل
لیزینوپریل
کاپتوپریل
لوزارتان
والزارتان
پروپرانولول
متوپرولول
از سوی دیگر، مصرف دیورتیک ها (قرص های آب) با انسولین (انسانی) ممکن است باعث افزایش قند خون شود.