هر فرد یک بار در زندگی خود سرم را تزریق کرده یا از آن برای شستن زخم استفاده کرد. اگر بخواهیم بین سرم تقویت کننده و سرم پاک کننده تمایز قائل شویم، ابتدا باید ماهیت آنها را بررسی کنیم. البته، قبل از اینکه شباهتها و تفاوتهای بین سرمها و تقویتکنندههای سرم را به شما معرفی کنیم.
سرم تقویتی محصولی است که غنی شده با عناصر مغذی، ویتامینها، پپتیدها و سایر مواد مفید برای پوست و بدن است. این سرمها به منظور تغذیه، ترمیم و بهبود استفاده میشوند. تزریق سرم در منزل معمولا با سرم های نمکی و قابل تزریق انجام می شود.
سرم شستشو یا نرمال سالین چیست ؟
ابتدا بگوییم سرمی که برای فلاشینگ یا تزریق استفاده می شود به نرمال سالین معروف است، یعنی سرم های دیگری مانند: دکستران،رینگر، لاکتات رینگر، سرم اسید آمینه، سرم آهن و غیره ،آنها هرگز برای شستشو استفاده نمی شوند.
سرم شستشو یا نرمال سالین یک محلول آبی شبیه به آب نمکی است که برای شستشو زخم یا تزری ق دارو به بدن استفاده میشود. این محلول معمولاً شامل آب مقطر و نمک درصد بسیار کمی میشود.
از سرم شستشو یا نرمال سالین به عنوان یک محلول پاککننده و ضد عفونیکننده استفاده میشود. با استفاده از آن، اثرات ضدعفونیکننده اعمال میشود.
فرق سرم تقویتی با سرم شستشو چیست ؟
تفاوتهای بین سرم تقویتی و سرم شستشو عبارتند از:
1. نحوه استریل سازی: هر دو سرم استریل هستند، اما روش استریل کردن آنها متفاوت است. سرم شستشو با استفاده از اشعه UV استریل میشود، در حالی که سرم تقویتی با استفاده از بخار آب استریل میشود.
2. تصفیه یا صافی سرم: تعداد مراحل صافی در هریک از آنها متفاوت است. سرم تقویتی در دو مرحله تصفیه میشود و از نظر حاوی باکتری و ذرات آنها تصفیه میشود. این باعث میشود تا واکنش حساسیتی در افراد ایجاد نشود. اما سرم شستشو فقط یک مرحله صافی را که ذرات بالای 100 میکرون را حذف میکند، طی میکند. بنابراین، این سرم، علیرغم استریل بودن، ممکن است واکنش حساسیتی مانند تب را به وجود آورد.
3. رنگ: سرم نرمال سالین شستشو کمی مایل به سبز است، در حالی که سرم نرمال سالین قابل تزریق به صورتی میباشد.
4. خلوص نمک: خلوص نمک در سرم شستشو (<99.5) است، در حالی که در سرم تقویتی یا انفوزیون خلوص نمک به صورت فوق خالص (<99.9) است.
5. میزان عناصر معدنی: سرم شستشو بیشترین مقدار عناصر معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و کلسیم را دارد نسبت به سرم تقویتی.
6. مواد نگهدارنده: در سرم تقویتی از محلول الکل بنزئین به عنوان ماده نگهدارنده استفاده میشود تا ماندگاری را افزایش دهد.
استفاده از سرم شستشو در چه مواقعی مجاز است؟
استفاده از سرم شستشو در شرایط زیر مجاز است:
1. برای شستشوی زخمهای سطحی: وجود ذرات میکروبی و ناخالصیها در درون سرم شستشو برای شستشوی زخمهای سطحی اهمیت پزشکی زیادی ندارد. زیرا هنگام استفاده، فرصتی برای جذب اجسام میکروبی وجود ندارد و تقریباً تمام آن از روی زخم سرخورده خارج میشود.
2. ممنوعیت مصرف در حفرههای شکمی و زخمهای عمیق: استفاده از سرم نرمال سالین شستشو برای شستن حفرههای شکمی مانند مثانه یا زخمهای عمیق که نیاز به جراحی دارند، به دلیل سرعت جذب بالا ممنوع است. به همین دلیل در اتاق عمل از سرم تقویتی برای شستشوی لوازم و مناطق جراحی استفاده میشود، زیرا هیچ مادهای که میتواند حساسیت یا عوارض برای بیمار ایجاد کند، باید به بدن بیمار وارد نشود.
در نتیجه، استفاده از سرم شستشو باید به موارد مجاز و متناسب با نوع زخم یا شرایط بیمار بستگی داشته باشد. از همین رو، در صورت داشتن سؤال یا ابهام، بهتر است با پزشک یا متخصص مراجعه کنید تا راهنمایی لازم درباره استفاده مناسب از سرم شستشو را دریافت کنید.